Om Zimdals 

 Akke Zimdal till sjöss

Akke Zimdal till sjöss

Min far Helge Zimdal var en svensk arkitekt och formgivare som framförallt blev känd för sina talrika skolbyggnader. Bl.a. Sveaplans gymnasium i Stockholm och Chalmers Tekniska Högskola (Arkitektur/Väg och vatten) i Göteborg. Efter studier i Stockholm vid Kungliga Tekniska Högskolan och Konsthögskolan under det sena 1920-talet, deltog han bl.a. i Stockholmsutställningen 1930. Där presenterade han både  möbler och textilier, varav några framarbetade i samarbete med Carl-Axel Acking. Under åren 1927-51 drev han tillsammans med Nils Ahrbom arkitektkontoret Ahrbom & Zimdahl. 1951-1970 verkade han som professor vid Chalmers i Göteborg och det var också då som han tog bort "h"et i Zimdahl. 

1953 flyttade familjen till Göteborg där Helge Zimdal startade upp en göteborgsfilial till Zimdals Arkitektkontor AB i Stockholm. Med tiden växte kontoret i Göteborg och Stockholmskontoret avvecklades. 

De intressantaste byggnaderna Zimdal ritade i Göteborg är Avenyn 23 "Påfågelnhuset" och Avenyn 34 "Sofushuset". 

 AVENYN 23 "PÅFÅGELNHUSET"

AVENYN 23 "PÅFÅGELNHUSET"

 AVENYN 34 "SOFUSHUSET"

AVENYN 34 "SOFUSHUSET"

Han har även ritat den kända tillbyggnaden till Helsingborgs krematorium. 

 HELSINGBORGS KREMATORIUM

HELSINGBORGS KREMATORIUM

Helge Zimdal var flitig som publicist i fack- och dagspress, där han ofta var tongivande. Han ville ha en kritisk och konstruktiv debatt om arkitektur och blev upprörd när arkitekturen blev "kallhamrad, känslolös, omänsklig och urartar till storskalighet, gigantomani och våldtäkter på naturen". Han reste ofta till Grekland och Italien, gärna tillsammans med sin familj, men även med kollegor, uppdragsgivare samt politiker. De personliga kontakterna var en lika viktig förutsättning som problemlösningen som sådan, ansåg han. 

I vårt hem var det mycket öppet hus där många av familjens vänner och bekanta var arkitekter, formgivare och kulturpersonligheter. Vi hade ofta besök av många namnkunniga som Alvar Aalto, Carl Malmsten, Richard Neutra, Peter Celsing, Nils Ahrbom, Astrid Sampe och många fler. 

Naturligtvis talades det mycket arkitektur i hemmet. Som barn sprang vi ofta på pappas kontor och när vi blev äldre fick vi praktisera där. 

Mina första minnen från det var när pappa hade kontor på Drottninggatan i nedre Norrmalm nära gamla Konstfack där jag fick gå på barnundervisning och måla med täckfärger och breda penslar på stora pappersark, vilket var väldigt roligt. 

Jag räknade ut att vi har haft 10 arkitekter i vår släkt förutom mig själv, så en viss förklaring till mitt yrkesval var nog detta kan man tänka. Men den största förklaringen är nog ändå att jag älskar att teckna och måla. 

Min arkitektutbildning gjorde jag på Lunds Tekniska Högskola 1968-72. Därefter har jag varit anställd på Berg Arkitekter i Stockholm, Lund & Vallentin Göteborg och FFNS Arkitekter Göteborg. 

Under flera år hjälpte jag till som övningsassistent på Chalmers i Göteborg. Jag har varit anställd på Kump Ass:s Architects i Palo Alto, Kalifornien samt har haft en gästprofessur i arkitektur på Hokkaido Tokai University i Japan 1996-97. 

Förutom anställningar i Japan och USA har jag varit verksam i projekt i Sovjetunionen, Belgien, Skottland, Tyskland, Malaysia, Estland och Norge. Sedan 1998 driver jag egen verksamhet. Zimdals Arkitektkontor har ofta varit aktivt i tidiga skeden med programdiskussioner, tävlingar och skisser. 

Delaktighet i parallella uppdrag och tävlingar har resulterat med första pris såsom exempelvis:

  • Lahekalda bostadsområde, Tallin
  • Nytt resecentrum i Göteborg
  • Wasa kontorshus, Göteborg
  • Laholms Stadsbibiliotek och Stadshus
  • Örgryte Församlingshem, Göteborg
  • Lundby Kyrka, Göteborg
  • Hedersomnämnande för Helge Zimdalpriset i Göteborg gällande Lundby Kyrka 2006
  • Hedersomnämnande för årets bästa byggnad i Göteborg gällande Radhusområde i Lyckhem, Hovås, 2007
  • Hedersomnämnande för årets bästa byggnad gällande Grand Hotel Opera i Göteborg, 2008